Stanišić se nije pojavio u sudnici

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


17. mart 2008.
Hag/ Holandija (Beta) - Bivši šef Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić nije se u ponedeljak ujutru pojavio u sudnici Haškog tribunala na raspravi uoči početka suđenja njemu i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Početak suđenja zakazan je za kasnije, odmah pošto na pretprocesnoj raspravi budu utvrđeni poslednji proceduralni detalji. Uvodnu reč trebalo je da održi tužilac Dermot Grum.

Stanišić, koji ima hronično oboljenje organa za varenje, nije se, međutim, pojavio u sudnici, a sudsko veće predsedavajućeg Patrika Robinsona je zatim na sednici nedostupnoj javnosti razmotrilo novonastalu situaciju sa braniocima i tužiocima. Posle dvadesetak minuta, sudsko veće je dalo pauzu od 45 minuta i povuklo se.

Prema optužnici, Stanišić i Simatović su bili učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, a čiji je cilj bilo trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH koje bi bile uključene u novu proširenu srpsku državu.

Извор[уреди]