Пређи на садржај

Stamenković: Srbiji preti recesija

Извор: Викиновости


10. april 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) - Srbiji može da zapreti recesija u 2012. godini ako se nastavi pad industrijske proizvodnje, ocenio je u utorak ekonomista Stojan Stamenković.

On je na predstavljanju novog broja mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT) u Privrednoj komori Srbije kazao da je u februaru ove godine zabeležen najveći pad industrijske proizvodnje od 2000. godine.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje u februaru niži je od proseka prethodne godine za 14,6 odsto i za 13 odsto je manji nego u januaru 2012. godine, naveo je Stamenković.

On je dodao da je u poslednjih 30 godina samo tri puta zabeležen veći mesečni pad proizvodnje, i to u junu 1992. kada su uvedene sankcije, aprilu 1999. u vreme NATO bombardovanja i oktobru 2000. godine u vreme demokratskih promena u Srbiji.

Stamenković, jedan od autora MAT-a koji izdaje Ekonomski institut, kazao je i da je pitanje da li se pad industrijske proizvodnje u februaru može pripisati samo ledenom talasu zbog kojeg su uvedene restrikcije struje privredi ili je u pitanju jačanje trenda pada proizvodnje iz druge polovine 2011. godine.

„Moguće je da je došlo do pogoršanja i intenziviranja pada industrijske proizvodnje i nisam siguran da se može ostvariti ni snižena projekcija rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2012. od 0,5 odsto. Možda nam preti recesija“, rekao je on.

Stamenković je kazao i da je zabrinjavajuće što je u februaru zabeležen pad u svim oblastima prerađivačke industrije, ističući da je proizvodnja gvožđa i čelika bila 73 odsto manja nego u januaru i 86 odsto manja nego u februaru 2011. godine.


Извор[уреди]