Srpskoj kinematografiji preti krah

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

27. mart 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Ako predloženi zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara bude usvojen, film će ostati bez ikakvih sredstava i filmska industrija u Srbiji neće moći da funkcioniše, ocenjeno je u sredu na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije.

"Ako bi taj nacrt zakona bio usvojen, film će ostati bez ikakvih sredstava. Mi govorimo o sredstvima koja predstavljaju stimulaciju filmu, a bez stimulacije države, mnoge stvari su onemogućene. Ova stvar je za nas vrlo dramatična", rekla je predsednica Odbora Vesna Marjanović iz Demokratske stranke.

Donošenjem tog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara onemogućila bi se promena člana 19. Zakona o kinematografiji kojim se obezbeđuju sredstva za podsticanje domaće kinematografije.

Savetnica u ministarstvu finansija Milica Bisić rekla je da Zakon o budžetu predviđa ukidanje sopstvenih prihoda budžetskih korisnika od januara 2014. godine.

"Od januara 2014. godine nijedan indirektni korisnik neće moći da ima sopstvene prihode. Budžetski korisnici imaju sada sopstvene prihode. To više neće moći da funkcioniše od 2014. godine", kazala je Bisićeva.

Ona je rekla da je razmišljala na koje bi načine mogla da se ublaži neizvesnost koju filmski radnici pokazuju prema budžetskoj raspodeli i u tom smislu je dala nekoliko predloga.

"Ustanove kulture ne treba da budu korisnici budžeta. Oni bi trebalo da budu finansirani projektima i da ostvaruju prihode na tržištu", kazala je Bisić.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje istakla je da umetnici imaju mnogo razloga da se osećaju zapostavljenim.

"Imam utisak da u vezi s donošenjem tog zakona, niko ne razmišlja o ustanovama kulture, one nisu javna preduzeća i molim vas da pokažete više senzibiliteta prema tome", rekla je Marjanović.

Poslanica DS-a Gorica Mojović kazala je da stezanje omče oko vrata kulture, inicirano usvajanjem zakona koji će onemogućiti izdvajanje budžetskih sredstava za kinematografiju, predstavlja nešto što u poslednjih 50 godina niko nije izgovorio na nivou države, a kamoli se za to zalagao.

Predstavnici Filmskog centra Srbije složili su se da Zakon o kinematografiji treba da se poštuje i da za film moraju da budu odvojena sredstva.


Izvor[уреди]