Srpska privreda u fazi stabilizacije pada

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. јун 2009.
Beograd-  (Beta) Marko Paunović, ekonomski savetnik potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića, ocenio je u utorak da se pad industrijske prozvodnje stabilizovao na oko 20 odsto, što pokazuje da je privreda u fazi stabilizacije pada.

Kako je naveo Paunović u izjavi medijima, u poređenju sa drugim zemljama, Srbija je u sredini, jer je prosečan pad u EU iznosio oko 19,4 odsto u aprilu 2009. u odnosu na april 2009. godine.

Republički zavod za statistitku saopštio je da je industrijska proizvodnja u Srbiji u maju ove godine manja je za 19,5 odsto nego u istom mesecu 2008. godine.

"Učešće industrijske proizvodnje u BDP Srbije je relativno malo - oko 15 odsto, a pad BDP u prvom kvartalu 2009. iznosi samo 3,5 odsto, zato što su druge privredne grane ostvarile rast, ili pad nije bio toliko veliki", rekao je Paunović.

Prema njegovim rečima, procena je da će srpski BDP ove godine pasti za oko tri odsto, što, u poređenju sa zemljama EU, nije lose, a procena Eurostata je da će prosečan pad u EU iznositi oko četiri odsto.


Извор[уреди]