Srbiju očekuje novi talas krize

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. август 2011.
Београд-  (Beta) - Privredna komora Srbije (PKS) ocenila je u četvrtak da nije realno očekivati da Srbija bude pošteđena negativnih efekata novog talasa krize u Evropi i svetu.

Specijalna savetnica predsednika PKS Radmila Milivojević kazala je aganciji Beta da će najveći uticaj na srpsku privredu imati očekivani pad tražnje u Evropi, pre svega u Italiji i Nemačkoj, koje su vodeća odredišta srpskog izvoza i promena nivoa tražnje u regionu CEFTA. Drugi problem je očekivani pad stranih ulaganja koja su vodeći pokretač novih investicija u Srbiji, ocenila je ona. Milivojevićeva je kazala da je za smanjenje uticaja novog talasa krize na Srbiju, prema oceni PKS, neophodno što hitnije usvajanje konkretnog programa realizacije mera koje su privrednici usvojili na prvoj sednici Srpskog parlamenta preduzeća u junu.

Prvi korak u realizaciji je sprovođenje već mesecima definisanih mera za unapređenje konkurentnosti srpske privrede zajedno sa donošenjem sistemskog okvira za rešavanje problema nelikvidnosti privrede izazvanog dugovanjem države i javnog sektora privatnom, naglasila je savetnica predsenika PKS.

Kako je dodala, prema oceni privrednika, ključni pravci ekonomske politike Srbije do 2014. moraju da budu promena modela razvoja uz prilagođavanje politike državne pomoći tom modelu, donošenje nove agrarne politike i prilagođavanje javne potrošnje realnim mogućnostima.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg