Srbiji važni i ljudska prava i Kina

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. децембар 2010.
BEOGRAD, 7. decembra 2010. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić objasnio je u utorak odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje svečanosti povodom dodele Nobelove nagrade kineskom disidentu Liju Sjaobo rekavši da Srbija posvećuje veliku pažnju poštovanju ljudskih prava, ali i odnosima sa Kinom.

"Srbija bilateralnim odnosima sa Kinom posvećuje izuzetno veliki značaj. Sve naše odluke vezane su za ostvarenja nacionalnih interesa. Kina je jedan od najvažnijih bilateralnih partnera Srbije", rekao je Jeremić novinarima u Beogradu.

Šef srpske diplomatije istovremeno je istakao da Srbija "posvećuje pažnju zaštiti ljudskih prava" i da "doprinos tome pokazuje politikom" koju vodi. "Ljudska parava su za Srbiju jedna od najvećih vrednosti kojima se rukovodimo na putu ka EU", dodao je Jeremić u odgovoru na pitanje novinara zašto Srbija bojkotuje ceremoniju u Oslu.

Norveški Nobelov komitet je saopštio da predstavnici 19 zemalja na čelu sa Kinom, među kojima je i Srbija, neće prisustvovati ceremoniji 10. decembra u Oslu. Ceremoniji, kako se navodi, neće prisustvovati predstavnici Kine, Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.


Извор[уреди]