Srbiji put ka članstvu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. јун 2011.
BRISEL, 1. juna 2011. (Beta) - Ubedljiv većinski stav u Evropskoj uniji jeste da Srbiji najesen treba dati status kandidata za članstvo, a moguće i datum pregovora, iako neke uticajne članice EU smatraju da je nužno da Srbija dotad dokaže spremnost za opipljivo sređivanje odnosa s Kosovom.

Evropska unija i posebno visoka predstavnica Ketrin Ešton su usredsredili napore da EU preuzme bitnu ulogu na Kosovu i na preokretanje tamošnjeg razvoja ka evropskim standardima i iskorenjivanju organizovanog kriminala.

Zato je nužno i smirivanje na potezu Beograd-Priština, a zato u EU i ne odustaju od napora da Euleks bude taj koji bi vodio istragu o izveštaju Saveta Evrope o organizovanom kriminalu i zločinima trgovine organima na Kosovu i Albaniji.

Euleks sad nastoji da u svoje sposobnosti ubedi i zasad još prilično surevnjivog izveštača SE Dika Martija, a prema onome što su međunarodni diplomatski izvori preneli agenciji Beta, Euleks je odmakao u stvaranju posebne "operativne grupe", sistema zaštite svedoka i obezbeđenja međunarodnih sudija i tužilaca koji bi na Kosovu i u drugim zemljama istraživali navode iz Martijevog izveštaja.

Mnogi čelnici institucija i članica EU su stavili do znanja da su srpske vlasti hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića otklonile najveću prepreku za brzo otvaranje vrata kandidaturi i pregovorima o članstvu, a da je Srbija "dokazala svoj kredibilitet" i rešenost da učini sve što je približava EU. Na i dalje uzdržane stavove zvanične Holandije se gleda prevashodno kao na pitanje unutrašnje politike, što bi moralo da pretrpi promene do jeseni.


Извор[уреди]