Srbiji potrebna finansijska podrška EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


1. март 2011.
KOPAONIK, 1. marta 2011. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da svaka godina u kojoj Srbija nije članica EU, košta dve milijarde evra.

"Zato je moj predlog, koji sam predočio na velikom broju adresa u EU, da podrška Srbiji u prvim godinama pred ulazak u EU bude veća nauštrb snanjenja kada uđe u EU", kazao je u utorak Đelić na Biznis forumu na Kopaoniku.

On je rekao da je cilj da Srbija ove godine dobije status kandidata za EU ali i datum početka pregovora. "Mi znamo da svih 27 zemalja EU ne podržava da do toga dođe ove godine ali u tom smislu su ključni izveštaji glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca", kazao je Đelić.

Šef delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer je rekao da je Djelićev predlog veoma interesantan, ali da je teško izvodljiv. Ocenjujući da se radi o mudroj ideji, on je dodao da je to teško izvodljvo jer Srbija nije jedina zemlja koja pregovara sa EU i da se ne može praviti razlika između Zapadnog Balkana koji ima 20 miliona stanovnika i Turske sa druge strane.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas je rekao da ne podržava ideju Đelića jer, kada je reč o EU, ne radi se samo o novcu. "Ako se sve to svede na transfere milijardi evra, onda to znači da ste suprotno razumeli koncept EU jer je ona vezana za vrednosti i postoje određene stvari o kojima se ne može pregovarati", istakao je Mas.


Извор[уреди]