Srbiji potreban novi model rasta

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

29. април 2010.
BEOGRAD, 29. aprila 2010. (Beta) - Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej ocenio je da Srbija mora da krene ka novom modelu privrednog rasta koji se ne bazira na potrošnji, već na investicijama.

Grej je za majski broj beogradskog mesečnika Bankar (www.emg.rs), koji izlazi u petak, precizirao da su za novi model rasta bitne investicije koje podstiču izvoz i ako je moguće investicije u nove pogone (grinfild). Prema recima Greja, do povećanja privrednog rasta Srbije po stopi od dva odsto u ovoj, tri odsto u narednoj godini i pet odsto u 2012. može doći samo ako uspe reforma propisa, ako se poveća udeo privatnog sektora i smanji javna administracija.

Na pitanje koje su posledice odlaganja reforme u javnom sektoru, on je je rekao da su krizi posledice nešto oštrije, jer se Srbija ne može oslanjati na spoljne izvore kapitala iz kojih bi finansirala privredni rast. "Ako se to ne uradi dovoljno brzo, onda neće moći da se dostigne zdrava stopa rasta i smanji nezaposlenost, što je sve neophodno za članstvo u EU. Što su reforme sporije, to je niži rast i ekonomija je manje spremna za evropsko tržište", rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.


Извор[уреди]