Srbiji nudjen Sporazum o stabilizaciji zbog Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. децембар 2010.
BEOGRAD, 2. decembra 2010. (Beta) - Francuska i SAD su se krajem 2006, zbog Kosova, zalagale da se Srbiji ponudi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU bez haškog uslova i program NATO-a Partnerstvo za mir (PZP), piše u depeši iz ambasade SAD u Parizu, objavljenoj na sajtu Vikiliks.

Reč je o razgovoru pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijela Frida sa političkim savetnikom tadašnjeg francuskog predsednika Morisom Gurdo-Montanjom od 7. decembra 2006.

Gurdo-Montanj je tada govorio o planovima Francuske da ubedi EU da Srbiji ponudi ŠP ne vezujući ga sa obavezom pune saradnje sa Haškim tribunalom, ali je izrazio zabrinutost zbog eksplicitne pretnje tadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina da će uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Frid je uzvratio da Zapad treba da se pripremi da deluje i bez Rusa, piše u depeši koju je kao tajnu 12. decembra 2006. poslao tadašnji američki ambasador u Francuskoj Kreg Stejplton. On je rekao da su SAD odlučile da Srbiji ponude PZP kao podršku demokratskim snagama uoči izbora i da je predsednik Boris Tadić napravio dobru podlogu za evroatlantsku budućnost Srbije.

Prema toj depeši, SAD su iz tih razloga i odlučile da podrže odlaganje Ahtisarijevih preporuka o statusu Kosova. Frid je, međutim, ukazao da je od "ključnog značaja da se brzo deluje nakon izbora 21. januara".


Извор[уреди]