Srbija zaslužuje odmrzavanje sporazuma sa EU

Извор: Викиновости22. октобар 2009.
BRISEL, 22. oktobra 2009.(Beta) - Evropski komesar Oli Ren izjavio je u četvrtak u Briselu da bi bilo "zasluženo i pošteno" da se omogući napredak Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji i naglasio da je uveren da će tužilac Haškog suda Serž Bramerc potvrditi punu saradnju Beograda s tim sudom, "ako to Srbija zaista čini".

Ren je to rekao u raspravi o "Poukama proširivanja EU za njenu budućnu spoljnu politiku" u Centru za evropsku politiku, naglasivši da Evropska komisija smatra da je Srbija suštinski pospešila saradnju s Haškim sudom i da zaslužuje da se "odmrzne" trgovinski sporazum EU-Srbija.

Evropski komesar je dodao da Evropska komisija u prošlogodišnjem izveštaju o evropskim reformama na Balkanu jeste ocenila da Srbija može dobiti status kandidata do kraja 2009.

A, odgovarajući na pitanje zašto mišljenja o tome nema u ovogodišnjem izveštaju, objasnio je da se "zna da sledeći korak Srbije u tom cilju zavisi od sposobnosti da uveri glavnog tužioca Haškog suda i sve članice EU da u punoj meri sarađuje s tim sudom".


Извор[уреди]