Srbija uputila BiH zahtev za izručenje Purde

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. јануар 2011.
BEOGRAD, 21. januara 2011. (Beta) - Ministarstvo pravde Srbije podnelo je u petak nadležnim organima Bosne i Hercegovine molbu za izručenje Tihomira Purde, koga Srbija potražuje zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika u Borovu Naselje, u Hrvatskoj novembra 1991. godine, izjavila je ministarka pravde Snežana Malović.

Ona je u izjavi agenciji Beta objasnila da su hrvatski nadležni organi obavestili Ministarstvo pravde da neće preuzeti krivično gonjenje Purde i da je stoga Srbija, kao što je i najavljivano, podnela zahtev za njegovo izručenje.

"Procesuiranje ratnih zločina je naša obaveza i dužnost, jer je utvrđivanje istine i procesuiranje odgovornih za zločine preduslov za uspostavljanje procesa pomirenja u regionu. Istinu dugujemo žrtvama i njihovim porodicama", poručila je Malović.

Ona je podsetila da je Srbija u četvrtak Hrvatskoj prosledila spiskove koji se odnose na više desetina lica koje Srbija potražuje zbog osuda koje su doneli nekadašnji vojni sudovi. "Srpska strana je ispoštovala dogovor postignut na sastanku Mešovite komisije i potvrdila svoju opredeljenost za punu saradnju sa državnim organima Hrvatske", navela je Malović.

Malović je naglasila da očekuje da će u najskorije vreme nadležni organi BiH doneti odluku o izručenju Purde Srbiji imajući u vidu težinu izvršenog dela.


Извор[уреди]