Srbija uključena u Dunavsku strategiju EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. јануар 2010.
Брисел-  (Beta) - Srbija je u petak zvanično uključena u pripremanu Dunavsku strategiju EU, kojom se planira finansiranje projekata ekonomskog, saobraćajnog, ekološkog i kulturno-turističkog makroregiona zemalja u slivu najveće evropske reke.

To je u petak u Briselu izjavio potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić koji je razgovarao s generalnim direktorom za regionalnu politiku Evropske komisije Dirkom Anerom, i predao mu dokument s projektima koje Srbija želi da ostvari na dunavskom području.

U strategiju će biti uključeno šest podunavskih zemalja EU, Srbija, Hrvatska, Moldavija i Ukrajina, a ceo poduhvat je pokrenula jedna od najmoćnijih nemačkih pokrajina, Baden-Virtenberg. Srbija se, po rečima Đelića, prvi put tretira ravnopravno s članicama EU, jer je uključena u izradu Dunavske strategije, koju bi Evropska komisija trebalo da sačini do jeseni ove godine.

U četvrtak će u Novom Sadu biti održan susret rektora univerziteta iz svih podunavskih gradova, s ciljem da se i naučno-tehnološki afirmiše inovacioni potencijal Dunava. Projekti Srbije uključuju, pored ostalog, i čišćenje i obnovu mreže kanala Dunav-Tisa-Dunav.

Извор[уреди]