Srbija ubuduće bez direktne britanske pomoći

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


2. март 2011.
LONDON, 2. marta 2011. (Beta) - Srbija je jedna od 16 zemalja kojima će Velika Britanija prestati da pruža direktnu pomoć jer smatra da im više nije potrebna.

Pored Srbije, bez pomoći će po fazama do 2016. godine ostati Kina, Rusija, Irak, Vijetnam, Indonezija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Angola, Burundi, Kamerun, Kambodža, Gambija, Lesoto, Niger i Kosovo, kao i četiri agencije Ujedinjenih nacija (UN), objavljeno je u sredu na sajtu Rojtersa.

Britanski budžet za direktnu pomoć u inostranstvu, koji iznosi 6,5 miliona funti (10,6 milijardi dolara), biće preusmeren na najsiromašnije zemlje sveta, kao i na one koje razdiru konflikti.

Veliko preispitivanje politike davanja pomoći usledilo je nakon devetomesečnog proučavanja njene efikasnosti koje je sprovela britanska vladajuća koalicija predvođena Konzervativnom partijom.

Prema istraživanjima javnog mnenja, mnogo Britanci su protiv toga da se pomoć drugim zemljama zadrži na dosadašnjim nivoima u situaciji kada su mnoge domaće usluge na udaru mera štednje zbog rekordnog deficita.


Извор[уреди]