Srbija spremna za pregovore o prijemu u EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


6. новембар 2009.
Nikozija-  (Beta) Kiparski ministar spoljnih poslova Markos Kiprijanu izjavio je u petak posle sastanka sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem da Kipar podržava evropsku perspektivu Srbije, i da je Srbija spremna da započne pregovore o prijemu u Evropsku uniju.

Kako je saopštilo kiparsko Ministarstvo spoljnih poslova, Kiprijanu je rekao da Kipar podržava teritorijalni integritet Srbije i smatra nelegalnim jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Zato očekujemo - kada god Srbija bude smatrala da je spremna - da razmotrimo njen zahtev za prijem u EU i, naravno, smatramo da ga treba oceniti na isti način na koji se ocenjuju zahtevi drugih zemalja-kandidata, na osnovu kriterijuma koji su tekovina EU", rekao je Kiprijanu na konferenciji za novinare posle razgovora.

On je ukazao da pitanje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova nije evropska tekovina pošto o tome nema jedinstvene politike EU.

Jeremić je rekao da je Kipar najbolji i najbliži saradnik Srbije u EU, i da je Beograd duboko zahvalan za sve što Kipar čini podržavajući očekivanja u vezi sa svim ključnim nacionalnim pitanjima Srbije.


Извор[уреди]