Srbija spremna da potpiše sporazum sa EU

Извор: Викиновости


9. april 2008.
Atina/ Grčka (Beta) - Srbija je odmah spremna da potpiše sporazum o Stabilizaciji i Asocijaziji sa Evropskom unijom, rekao je srpski šef diplomatije Vuk Jeremić i pozvao Evropsku uniju da prevaziđe "uzdrzanost" nekih i pokaže Srbiji da je dobrodošla u njeno okrilje.

"Time što bi to omogućile i prevazišle uzdržanost koju još uvek osećamo u nekim delovima, članice EU bi u stvari rekle našoj demokratiji da su sve sumnje o tome da li smo dobrodošli u EU otklonjene. I time bi se dosta učinilo na putu ka regionalnoj stabilnosti", rekao je Jeremić.

Jeremić koji je govrio na konferenciji "Ekonomist magazina" o spoljnoj politici i bezbednosti u jugoistočnoj Evropi, pozvao je EU da premosti razlike i postavi Srbiju na put ka članstvu, ali je podvukao da proces približavanja zemalja zapadnog Balkana EU nije zagarantovan.

U svetlu toga on je pomenuo predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji i rekao da smatra da će ovi izbori biti najvažniji od demokratskih promena u zemlji 2000. godine i da će rezultat imati "radikalne posledice" po dalji razvoj zemlje i zapadnog Balkana.

Извор[уреди]