Srbija se u januaru razdužila za 125 miliona evra

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. februar 2013.
Beograd/ Srbija (Beta) Javni dug Srbije smanjen je sa 17,67 milijardi evra na kraju 2012. godine, na 17,54 milijardi evra na kraju januara 2013. godine, što znači da se Srbija u januaru razdužila za 125 miliona evra, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo finansija i privrede.

Kako se navodi, učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu na kraju januara iznosilo je 59,9 odsto i stanje javnog duga na kraju meseca je smanjeno na nivo ispod onog koji je zabeležen u novembru prošle godine.

U saopštenju se dodaje da je u januaru 2013. godine, Srbija otplatila dospele kredite u ukupnom iznosu od 468 miliona evra i od toga je na ime glavnice dospelog duga plaćeno 413 miliona evra, a po osnovu kamata dodatnih 55 miliona evra.

„Najveće razduživanje izvršeno je na domaćem finansijskom tržištu, s obzirom da je otplacehno 303 miliona evra glavnice duga po osnovu dugoročnih hartija od vrednosti, kao i 88 miliona evra glavnice duga po osnovu kratkoročnih hartija od vrednosti“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo finansija navodi da su otplaćene i obaveze prema inostranim poveriocima u iznosu od 14 miliona evra, kao i obaveze po osnovu datih garancija od 15 miliona evra.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg