Пређи на садржај

Srbija sa najviše kapaciteta u približavanju EU

Извор: ВикиновостиLJUBLJANA, 25.novembra 2008. (Beta) - Poslanik Slovenije u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin je rekao da Srbija ima najviše "kapaciteta" za približavanje EU.

Kacin, koji je sinoć govorio na tribini Centra Evropa i Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) o budućnosti zemalja zapadnog Balkana, dodao je da iako ima najviše kapaciteta u približavanju EU, "taj proces nije njen prioritet".

Govoreći o Srbiji kao centralnoj i najvećoj državi na zapadnom Balkanu, Kacin je naglasio da bi "njeno uspešno napredovanje (u EU) uticalo na napredovanje ostalih država", i dodao da "Srbija ima najviše kapaciteta za približavanje Uniji, i u koliko bi ih iskoristila mogla bi postati motor u približavanju EU", a ako joj to ne uspe "postaće glavna prepreka na putu približavanja".

Kacin smatra da Srbija ima svoje prioritete među kojima približavanje EU nije na prvom mestu. On kaže da "veliku traumu za Srbiju predstavlja Kosovo", pri čemu bi kod te najmlađe evropske države morala biti upotrebljena "zdrava mera razuma i odmerena doza pritiska". Preveliki pritisak bi, prema njegovim rečima, vodio do političkih promena na Kosovu, do njegove radikalizacije, i posledično do radikalizacije Srbije.

Извор[уреди]