Srbija prva po broju izbeglica u Evropi

Извор: Викиновости


23. oktobar 2012.
Novi Sad/ Srbija (Beta) U Srbiji živi skoro 300.000 izbeglica i interno raseljenih, što je najviše u nekoj zemlji Evrope, rekli su u utorak predstavnici Komesarijata Srbije za izbeglice.

Predstavnica Komesarijata Ivana Anić Ćurko rekla je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da status izbeglica u Srbiji ima 66.000 ljudi, a 215.000 status interno raseljenih.

Broj izbeglica je stabilan, međutim broj interno raseljenih se povećao posle zbivanja na Kosovu i sada iznosi 215.000, od čega u Vojvodini 12.000, rekla je ona.

U Vojvodini postoje dva kolektivna centra izbeglih, od kojih bi jedan, u Kovinu, trebalo da se zatvori do kraja ove godine.

"U poslednjih pet godina je kroz Strategiju obezbeđeno više od 5.000 trajnih rešenja za izbeglice, a sredstva koja su na to utrošena iz budžeta, IPA fondova i od donatora, iznose 48 miliona evra, od čega je u Vojvodinu otišlo oko 15 miliona evra", rekla je Anić Ćurko.

Komesarijat analizira potrebe izbeglica koji treba da se poverinicima u opštinama i mestima gde žive prijave svoje potrebe.

Ti podaci su potrebni jer će Komesarijat marta 2013. godine početi sprovođenje projekta za zbrinjavanje 45 hiljada najugroženijih, što će koštati 320 miliona evra, dodala je Anić Ćurko.

Predstavnica Komesarijata Jelena Marić je rekla da su povratnici koji u Srbiju stižu na osnovu Sporazuma o readmisiji jedna od najugroženijih kategorija, i da raste broj onih koji traže azil u Srbiji.


Izvor[уреди]