Пређи на садржај

Srbija priprema jak dosije za Evropsku komisiju

Извор: Викиновости16. август 2011.
(Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je u utorak da Srbija za Evropsku komisiju priprema „jak dosije“ i očekuje njenu pozitivnu ocenu o napretku u procesu evropske integracije zemlje.

Podsećajući na dovršetak saradnje s Haškim tribunalom, ispunjavanje Akcionog plana, kao i na dalju spremnost Srbije da ne prelazeći crvene linije pruži maksimum u rešavanja carinskih pečata i predstavljanja Kosova u regionalnim forumima, Đelić je na brifingu u vladi kazao da Srbija priprema „jak dosije“ i da očekuje pozitivan ishod u procesu evropskih integracija.

„Cilj Srbije jeste da 12. oktobra u mišljenju Komisija preporuči dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, ali i određivanje datuma za početak pregovora o ulasku u EU“, kazao je Đelić.

Đelić je podsetio na izjavu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da ne vidi razlog zašto se to ne bi i dogodilo, kao i na to da je iskustvo pokazalo da se sve zemlje članice oslanjanju na mišljenje Komisije.

Kad je reč o daljem putu ka EU za Srbiju, kako je ukazao Đelić, u „zvaničnim dokumentima i zvaničnim kontaktima postoje samo dva uslova da se nađe rešenje za carinski pečat i prisustvo i kolega iz južne pokrajina u regionalnim forumima“, a da je „sve ostalo u domenu spekulacija“.

„Istina je da mi pre nego što uđemo u Evropsku uniju morati da nađemo rešenje za pitanje statusa Kosova, ali to rešenje ne može biti jednostrano samoproglašenje nezavisnosti Kosova“, rekao je Đelić i istakao da se do rešenja može doći samo dijalogom.

Извор

[уреди]