Srbija potpisala najgori ugovor za Južni tok

Извор: Викиновости


7. новембар 2009.
Beograd-  (Beta) Liberalno demokratska partija kritikovala je u subotu Vladu Srbije zbog toga što je potpisala "najgori ugovor sa Rusijom o Južnom toku" i nije kao Slovenija sa Gaspromom postigla gasni aranžman kao ravnopravni partner.

"Vesti koje stižu iz Ljubljane o detaljima rusko-slovenačkog sporazuma o učešću u gasovodu Južni tok pokazuju da je LDP bio u pravu kada smo tražili drugačiji dogovor i partnerske odnose sa ruskom stranom", navedeno je u saopštenju te stranke.

Pokazalo se da je ruska strana, suočena sa ozbiljnim pregovaračima, spremna da pristane na ravnopravne poslovne odnose, naveo je LDP i ocenio "da je brzopletim i amaterskim ulaskom u posao Srbiji naneta materijalna i strateška šteta koju ćemo plaćati decenijama".

Slovenci su pregovorali skoro dve godine, a "neodgovorni političari i partijski upravnici javnih preduzeća u Srbiji pristali su na prvu naznaku uslova iz Moskve", dodao je LDP navodeći da to nema veze sa prijateljstvom dve zemalja, "reč je o ugrožavanju energetske nezavisnosti Srbije".


Извор[уреди]