Srbija popravila ocenu demokratskog razvoja

Извор: Викиновости

30. јун 2010.
VAŠINGTON, 30. juna 2010. (Beta) - Srbija je tokom 2009. godine zabeležila značajna poboljšanja u oblasti civilnog društva, lokalnog i nacionalnog demokratskog upravljanja, ocenjuje u godišnjem izveštaju o zemljama u tranziciji nevladina organizacija Fridom haus (Freedom House).

Srbija je neznatno popravila prosečnu ocenu demokratskog razvoja u odnosu na prošlogodišnji ziveštaj, sa 3,79 na 3,71. Fridom haus na osnovu nekoliko pokazatelja ocenjuje demokratski razvoj na lestvici od jedan do sedam, pri čemu je najbojla ocena jedan.

Parlament Srbije, navodi se u izveštaju, usvojio je nekoliko dugoočekivanih zakona kao što je zakon protiv diskriminacije, zakon o udruženjima, statut Vojvodine i zakon o finansiranju političkih organizacija.

Podseća se da je Evropska unija Srbiji ukinula vize, da su odmrznut Prelazni trgovinskog sporazum sa Unijom nakon pozitivnog izveštaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Beograda sa sudom u Hagu i da je Srbija podnela zahtev za članstvo u EU. Pored ovih pozitivnih tendencija i dalje ostaje zabrinutost oko toga da li Srbija može da ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom hapšenjem dva preostala begunca - Ratka Mladića i Gorana Hadižća.


Извор[уреди]