Srbija ostvarila dramatičan napredak

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. октобар 2010.
BEOGRAD, 19. oktobra 2010. (Beta) - Srbija je ostvarila dramatičan napredak u oblastima demokratije, građanskog društva u reformame ekonomije i pravosuđa, ocenili su učesnici panela "Deset godina napretka na Balkanu", piše jutros "Glas Amerike",

Na skupu održanom u Nemačkom Maršalovom fondu učestvovali su predstavnik američkog Stejt departmenta Tom Kantrimen (Countryman), Predsednik Nacionalnog demokratskog instituta, Kenet Volak i drugi, a diskusijom o Balkanu je, kako se navodi, preovladavao optimizam.

Prema rečima Kantrimena, u Srbiji je došlo do "možda najdramatičnijih koraka koje je bilo koja zemlja regiona poduzela u poslednjih 10 godina" i "sasvim je ispravno što ona danas traži i dodatne korake ka prijemu u EU".

Srbija je "politički i ekonomnski orijentisana ka budućnosti", ocenio je Kantrimen, a Kenet Volak je ukazao da je u Srbiji došlo do "dramatične promena u odnosu na period kada je postojala jednostavna polarizacija na demokratiju i autokratiju".

"Pojavili su se novi protagonisti, smerovi i debate, a demokratski, umereni centar se proširio dok se kod nekih suseda smanjio", rekao je Volak.

Srpska politika se, prema njegovoj oceni, "menja na bolje, nova generacija je u usponu, stari savezi se menjaju, pojavljuju se novi pokreti, politička debata je zdravija nego ranije i postoji nacionalni konsenzus o potrebi ulaska u EU."

Politički analitičar Martin Šlecinger je, međutim, ukazao da je "Srbiji bila pripisana nesrazmerno velika krivica za balkanske ratove 1990-ih" i dodao da se "u pritisku na nju da se odrekne Kosova koristi 'moralni argument' - teza da je Beograd izgubio moralno pravo da upravlja Kosovom zbog loseg tretmana kosovskih Albanaca."

"To je klasična primer kako velike sile postavljaju međunarodno pravo koje im odgovara, a nikada ga se same ne pridržavaju."

Tom Kantrimen je rekao da će najveći izazov u regionu Balkana biti uspostavljanje dijaloga između Beograda i Prištine "koji nije igra u kojoj će biti jedan pobednik i jedan gubitnik".

Kantrimen je ponovio stav Vašingtona da podela Kosova nije mogući ishod za SAD.


Извор[уреди]