Srbija obeležava Dan pobede nad fašizmom

Извор: Викиновости

8. мај 2010.
BEOGRAD, 9. maja 2010. (Beta) - Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maj, u Srbiji će danas biti obeležen nizom manifestacija, a predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovaće velikoj vojnoj paradi u Moskvi.

Premijer Srbije Mirko Cvetković će povodom 9. maja organizovati prijem za veterane učesnike Drugog svetskog rata, zvaničnike Skupštine i Vlade Srbije, diplomate i druge ugledne ličnosti.

Predstavnici vlasti i Vojske Srbije će položiti vence na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu i na spomenik Crvenoarmejcu. Najavljeno je prisustvo ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i predsednika Skupštine Beograda Aleksandra Antića.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Miloje Miletić poloziće venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Predstavnici vlasti će položiti vence i na spomenik žrtvama u memorijalnom parku u Jajincima, gde su nacisti za vreme Drugog svetskog rata streljali više od 80.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista.


Извор[уреди]