Srbija nije uvozila klice pasulja

Извор: Викиновости


6. јун 2011.
BEOGRAD, 6. juna 2011. (Beta) - Klice pasulja, za koje se sumnja da su izvor zaraze bakterijom ešerihija koli, nisu uvožene u Srbiju ni iz Nemačke, ni iz neke druge zemlje, saopštlo je u ponedeljak srpsko Ministarstvo poljoprivrede i trgovine.

U Ministarstvu poljoprivrede su agenciji Beta rekli da nemaju podataka o bilo kakvom uvozu klica pasulja ili klica drugih biljaka na tržište Srbije.

Nemačke zdravstvene vlasti sumnjaju da su verovatni izvor zaraze ešerihijom koli, od koje je do sada umrlo 22 ljudi, klice pasulja, koje gaji lokalno stanovništvo na severu Nemačke, ali je ministar zdravlja Danijel Bar naglasio da će se konačni rezultati znati u utorak i da se do tada ne može govoriti o definitivnom uzročniku bakterije.

Mediji su javili da bi izvor zaraze mogle da budu klice različitih biljaka koje se uzgajaju u jednom pogonu u pokrajini Šlezvig-Holštajn i koje su u prodaji bile upravo u regionima na severu zemlje koji su najviše pogođeni širenjem bakterije.

Do sada je zvanicno zabeleženo 1.605 slučajeva infekcije ešerihijom koli.

Stručnjaci još ne mogu da se slože oko toga šta je izvor EHEC-bakterije, koje su sasvim novog, do sada nepoznatog tipa i navode da bi mogle da dođu iz postrojenja za proizvodnju bio-gasa ili zagadjenih rezervoara koji su korišćeni za navodnjavanje u poljoprivredi.


Извор[уреди]