Srbija nije inicirala ulazak u ruski savez

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. мај 2011.
BEOGRAD, 18. maja 2011. (Beta) - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac negirao je u sredu da je iz ministarstva na čijem je čelu potekla inicijativa za uključivanje Srbije u Organizaciju sporazuma o kolektivnoj bezbednosti (CSTO), koju predvodi Ruska Federacija.

Na konferenciji za novinare, Šutanovac je podsetio da postoji odluka Skupštine Srbije o vojnoj neutralnosti i da Ministarstvo odbrane poštuje tu odluku i jednako se odnosi prema svim vojnim savezima.

Ruska agencija Interfaks objavila je nedavno, pozivajući se na neimenovanog ruskog vojnog diplomatu, da je Srbija jedan od najverovatnijih kandidata za ulazak u CSTO, organizacije koja okuplja neke od bivših sovjetskih republika. "Ulazak Srbije u CSTO je potpuno moguć, odgovarajuće konsultacije se o tome već vode", rekao je taj izvor.

Šutanovac je, odgovarajući na pitanje o mogućnosti relaksacije ili ukidanja zone zabranjenog leta ka Kosovu, potvrdio da se na tu temu vode određeni razgovori i najavio da uskoro očekuje kvalitetne odgovore. Ministar je podsetio da je postojanje te zone posledica rata koji je vođen 1999. godine, ali je dodao da je Srbija stasala da u potpunosti vodi računa o svom vazdušnom prostoru.


Извор[уреди]