Srbija nespremna za drugi talas krize

Извор: Викиновости21. септембар 2011.
Србија -  (Beta) - Ekonomski savetnik srpskog premijera Jurij Bajec ocenio je u sredu da je važnije da Vlada Srbije u okviru svoje ekonomske politike drži pod kontrolom javne finansije, nego da donosi kratkoročne mere.

„Odgovorno ponašanje države je veoma važno i to je bitna komponenta stabilnosti koja će biti vrednovana od stranih investitora“, rekao je on novinarima u pauzi prve „Inteza akademije“ koja se održava u Hotelu Hajat.

Prema rečima Bajeca, kontrola javnih finasija je veoma važna u sprečavanju posledica mogućeg talasa nove ekonomske krize koje mogu biti pad tražnje i izvoza i pojačana opreznost stranih investitora.

Generalni direktor kompanije ITM Toplica Spasojević ocenio je da Srbija nije dovoljno spremna za drugi talas ekonomske krize.

„Da bi se to predupredilo neophodno je da uđemo u novi investicioni ciklus, da se spremimo dobro i da se banke koje su kapitalizovane stimulišu da daju kredite preduzetnicima“, rekao je on.

Predsednica Izvršnog odbora Banke Inteza u Srbiji Draginja Đurić ocenila je da dalje zaoštravanje ekonomske krize u svetu stavlja izazove pred Vladu Srbije, jer se smanjuje tražnja na tržištu Evropske unije na koje srpske firme najviše izvoze.

Извор[уреди]