Srbija ne želi eskalaciju krize već dijalog

Извор: Викиновости17. септембар 2011.
(Beta) - Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je u subotu da je svrha predloga Srbije za rešenje problema na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova da predupredi moguću eskalaciju konflikta i "osvoji teren" za dijalog o administrativnim prelazima.

"Svrha predloga je da stavi do znanja svoje ciljeve u krizi i predupredi različite moguće interpretacije koje bi mogle dovesti do eskalacije konflikta", rekao je Simić agenciji Beta komentarišući predlog za rešenje problema na severu Kosova kojim se predviđa da kosovski policajci i carinici ne budu na tim prelazima, i predlaže dijalog o administrativnim prelazima.

Po njegovoj oceni, Srbija želi predlogom da "isprovocira" reakciju Euleksa i osvoji teren za eventualni nastavak pregovora o administrativnim prelazima.

"Na taj način, Albancima pre svega ali i Euleksu se prepušta da na taj predlog odgovore i da se time kriza svede na formalne predloge i kontrapredloge koji bi bili predmet daljih pregovora bez rizika nove eskalacije", precizirao je on.

Simić je istakao da je "očekivan" stav kosovskih zvaničnika da se o administrativnim prelazima neće raspravljati, ističući da bi u ovom trenutku trebalo očekivati poruku iz Brisela, odnosno krugova Evropske unije, koja bi bila meritorna Beogradu.

Извор[уреди]