Srbija je suverena zemlja, a ne Konuzinova kolonija

Извор: Викиновости


16. септембар 2011.
Београд-  (Beta) - Srbija je suverena zemlja za koju je neprihvatljivo da trpi uvrede bilo kog diplomatskog predstavnika, pa ni ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina, izjavio je u petak predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

„Očekujemo hitnu reakciju institucija i mere koje se, po uobičajenoj diplomatskoj i medjudržavnoj praksi, moraju preduzeti posle prekršaja ambasadora. Srbija nije ničija kolonija i ambasador Rusije mora da poštuje njenu nezavisnost i da se drži diplomatskog reda“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je istakao da se ispad amdasadora Konuzina kojim je namerno uvredio Srbiju, njene institucije i građane, optuživši ih da ne vole dovoljno svoju zemlju, ne sme tolerisati i ignorisati.

„LDP i dalje pravi jasnu razliku između kritičkog odnosa prema ponašanju ambasadora Konuzina i ruskoj politici, od odnosa punog uvažavanja i poštovanja koje imamo prema toj zemlji, njenoj istoriji, kulturi, građanima, međunarodnom značaju i potencijalima“, naveo je Jovanović.

Konuzin je u četvrtak, u neuobičajeno oštrom tonu, učesnike prvog Beogradskog bezbednosnog foruma iz Srbije da ne brane interese svoje zemlje u vezi sa Kosovom.

Извор[уреди]