Srbija izvor stabilnosti u regionu

Извор: Викиновости

14. април 2010.
BEOGRAD, 14. aprila 2010. (Beta) - Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ocenio je u sredu u Beogradu da su u Srbiji sprovedene impresivne reforme i da je Srbija sada izvor stabilnosti u regionu.

"Hoću da čestitam vladi na svim reformama koje je preduzela. To je veoma impresivno", rekao je Jagland posle sastanka u Vladi Srbije sa potpredsednikom srpske vlade za evropske integracije Božidarom Djelicem.

Jagland je rekao da će se kasnije sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i odati mu priznanje zbog onoga što je uradio da se u Skupštini Srbije usvoji rezolucija o Srebrenici i naporima za razvijanje dobrosusedskih odnosa.

Generalni sekretar SE ocenio je da je rezolucija o Srebrenici veoma važan korak ka pomirenju u regionu. "Sve u svemu mogu reći da je Srbija sada izvor stabilnosti u regionu, dok je u prošlosti bila izvor nestabilanosti", rekao je Generalni sekretar SE.

Jagland je rekao i da je obavestio vladu Srbije da je savet ministara SE odlučio da postpristupni monitoring u vezi sa Srbijom zameni redovnim analizama što, kako je naveo, obeležava novu fazu odnosa SE i Srbije.


Извор[уреди]