Srbija indirektno pogođena oblakom vulkanskog pepela

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. април 2010.
BEOGRAD, 16. aprila 2010. (Beta) - Srbija nije direktno pogođena izbacivanjem pepela iz islandskog vulkana, ali je to dovelo do blagog poremećaja aviosaobraćaja, izajavio je u petak generalni direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević.

On je agenciji Beta kazao da je neizvesno koliko dugo i sa kojim intenzitetom će taj najveći poremećaj aviosaobraćaja u Evropi trajati. Radosavljević je naveo da su zatvoreni vazdušni prostori u Velikoj Britaniji, svim skandinavskim zemljama, Litvaniji, Estoniji, Letoniji, na severu Francuske, sa ukupno 24 aerodroma među kojima su i pariski aerodromi "Šarl de Gol" i "Orli", severnom delu Nemačke i zemaljama Beneluksa.

Za sada se oblak zadržava na visini krstarenja aviona i vazduhoplovne vlasti su imale jake razloge da delimično ili potpuno zatvore vazdušni prostor, naglasio je Radosavljević. Kako je precizirao, vulkanski pepeo može da se nataloži i zaustavi rad motora aviona. Radosavljević je naveo da su iz Beograda otkazani letovi na linijama za Pariz, London, Frankfurt, Keln i Diseldorf, Varšavu i Oslo.


Извор[уреди]