Srbija ima najmanje inostranih igrača

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. јануар 2011.

Ženeva / Švajcarska, (Beta) - Evropski fudbalski klubovi sve više se oslanjaju na igrače iz inostranstva i zanemaruju rad sa mladima, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak u 534 prvoligaške ekipe u 36 zemalja.

Univerzitet u Nojšatelu u Švajcarskoj saopštio je da svaki klub u proseku danas pod ugovorom ima 24,5 fudbalera, među kojima više od osam stranaca, od kojih je jedan obavezno Brazilac.

Studija je pokazala i da je u ekipama sve manje fudbalera uzrasta do 21 godine i sve manje onih koji su ponikli u omladinskim školama kluba koji predstavljaju.

Sličan trend je u pet najvećih evropskih prvenstava, engleskom, španskom, italijanskom, nemačkom i francuskom, primetan još od 2005. godine. Transferi su i dalje u modi, pa je od 13.108 praćenih fudbalera skoro 50 odsto njih barem jednom u karijeri prešlo u klub u drugoj zemlji.

Najviše stranih fudbalera ima na Kipru 72,3 odsto, a sledi Engleska sa 58 odsto, odnosno 320 internacionalaca u Premijer ligi. Najmanje stranaca ima u Super ligi Srbije, manje od trojice po klubu.

Aktuelni prvak Evrope Inter iz Milana tokom istraživanja je 99,8 odsto vremena igrao bez ijednog Italijana u ekipi. Engleski Arsenal je bez Engleza u 89,6 odsto vremena.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg