Srbija i MMF postigle dogovor

Извор: Викиновости

27. мај 2010.
BEOGRAD, 26. maja 2010. (Beta) - Vlada Srbije i Međunarodni monetarni fond postigli su dogovor o četvrtoj reviziji što će omogućiti Srbiji da povuče 380 miliona evra, izjavila je danas ministarka finansija Diana Dragutinović.

Dragutinovićeva je na konferenciji za novinare kazala da je zbog usporenog privrednog rasta procena rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) smanjena sa dva na 1,5 odsto u ovoj i sa četiri na tri odsto u 2011. godini.

Ministarka je u sredu uveče rekla da je dogovoreno da se plate i penzije ne odmrzavaju do kraja ove godine, ali da zaposleni u javnom sektoru i penzioneri dobiju jednokratni bonus u drugoj polovini godine. Ona je najavila i da će poreska reforma početi 1. januara 2011. godine.

Misija MMF-a je s predstavnicima srpske vlasti razgovarala i o usvajanju propisa o fiskalnoj odgovornosti. Prvobitno je bilo planirano da se poseta misije MMF-a Srbiji završi 26. maja. MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stend-baj aranžman od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, a Srbija je do sada povukla oko 1,3 milijarde evra.


Извор[уреди]