Srbija i Hrvatska potpisale Ugovor o izručenju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

29. јун 2010.
BEOGRAD, 29. juna 2010. (Beta) - Ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Ivan Šimonović potpisali su u utorak u Beogradu Ugovor o međusobnom izručenju osoba koje su okrivljene i osudjene za organizovani kriminal i korupciju.

Malović i Šimonović su na konfrenciji za novinare rekli da se radi o istorijskom ugovoru za obe zemlje jer nije poznato ni u regionalnoj pravnoj praksi ali ni u svetu da su dve države potpisale sličan ugovor.

"Ovim ugovorom ispunjavaju se dva cilja srpske politike, a to su evropske integracije i intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", ocenila je Malovićka.

Šimonović je dodao da je ovaj sporazum odraz "jasne i čvrste namere" da se Hrvatska i Srbija kroz saradnju suprotstave organizovanom kriminalu i korupciji koja je sa njim tesno povezana.

"Za obe zemlje najopasniji vid organizovanog kriminala je regionalni organizovani kriminal ... i on može delovati po državu veoma destabilizujuće kao u slučaju ubistva premijera Zorana Đinđića", rekao je Šimonović.


Извор[уреди]