Srbija i Crna Gora potpisale Sporazum o izručenju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. октобар 2010.
BEOGRAD, 30. oktobra 2010. (Beta) - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović i ambasador Crne Gore u Beogradu Igor Jovičić potpisali su Sporazum o izručenju kojim se predviđa međusobna ekstradicija državljana osumnjičenih za teška krivična dela.

Kako je rečeno agenciji Beta u Ministarstvu pravde Srbije, sporazum je potpisan u petak uveče u Beogradu a njegova primena stupila je odmah na snagu.

Sporazumom su predviđena izručenje za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, pranja novca i drugih teških krivičnih dela za koja je zaprećena kazna od pet i više godina zatvora, uključujući i ratne zločine.

Ministarka je ocenila da su potpisivanjem ugovora Srbija i Crne Gora pokazale odlučnost da organizovanom kriminalu pruže pravi odgovor.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je potpisivanje sporazuma Srbije i Crne Gore o međusobnom izručenju građana osumnjičenih za teška krivična dela izuzetno značajno i da se ubrzo očekuju konkretni rezultati, jer su neke akcije već u toku.


Извор[уреди]