Srbija da što pre dobije datum pregovora

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. јун 2011.
BRATISLAVA, 13. juna 2011. (Beta) - Šef slovačke diplomatije Mikulaš Dzurinda obećao je u ponedeljak u Bratislavi ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću da će Slovačka aktivno delati da Beograd što pre dobije datum početka pregovora o prijemu u Evropsku uniju.

Obojica su istakla i značaj dijaloga Beograda i Prištine ali i odbili uslovljavanje evrointegracije kompromisima u tom dijalogu.

Jeremić je naglasio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dzurindom da je za mir i bezbednost na Balkanu važan dijalog Beograda i Prištine, ali da bi bila greška da se taj dijalog opterećuje nekakvim spoljašnjim temama.

"Srbija je zainteresovana za ulazak u EU. Međutim, ne možemo sebi da dozvolimo takve ustupke u dijalogu sa Prištinom koji bi narušili ustavni okvir", naglasio je Jeremić.

Jeremić je kazao da Srbija želi da bude otvoren partner, spreman na racionalne i pravedne kompromise, ali da ne smatra da bi bilo ispravno da se u toku evrointegracije vrši pritisak na Beograd i da se napredak zemlje ka EU uslovljava takvim tipom pitanja.

Dzurinda je danas pozdravio dijalog Beograda i Prištine i pohvalio Srbiju da napreduje dobro ka EU.


Извор[уреди]