Srbija bez GMO - za lepšu i zdraviju budućnost

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. oktobar 2013.
Beograd/ Srbija (PRObjave) - Međunarodna konferencija o GMO - ETIKA ILI INTERES?

Kontroverzna i stalno aktuelna tema o GMO tehnologiji i štetnom uticaju na planetu i zdravlje čoveka, o kojoj se raspravlja poslednjih godina interesuje ne samo građane, naučne krugove, već i državne institucije. Međunarodnu konferenciju o GMO - ETIKA ILI INTERES organizuju Građanska inicijativa Srbija bez GMO, Fond Organska Srbija, Festival zdravlja Beograd i Dom Zdravlja Stari grad, u četvrtak, 17. oktobra, u Svečanoj sali skupštine "Stari grad", sa početkom u 9 časova.

Konferencija je organizovana u cilju kritičkog preispitivanja GMO tehnologije - sa etičkog, zdravstvenog, ekonomskog, pravnog i političkog aspekta, i predstavljaće argumentovano i temeljno izlaganje tema, važnih za shvatanje i usvajanje principa na kojima se zasniva proizvodnja GMO.

Stručnjaci svakodnevno apeluju da uvođenje GMO organizama u životnu sredinu uništava zdravu poljoprivrednu proizvodnju, a negativno utiče na zdravlje cele nacije. Reč je o ukrštanju nesrodnih vrsta (npr. u paradajz se dugi niz godina ubacuje riblji gen, kako bi se duže održao), i da ti "novi" produkti mogu izazvati brojne bolesti, alergije i mutacije, koje prete da trajno unište strukturu ljudskog organizma. Zakon Republike Srbije ne zabranjuje upotrebu GMO u lekovima, iako je dokazano da izazivaju krvarenje u mozgu i promene na unutrašnjim organima, različite oblike tumora, sterilitet, ali strogo zabranjuje promet i proizvodnju GM hrane, kao i gajenje proizvoda od GM organizama u komercijalne svrhe i potrebe trgovine. Paradigma: Etika ili interes?


Na međunarodnoj konferenciji, o svemu navedenom, izlagaće eminentni domaći i svetski stručnjaci:

   * Prof. dr John Fagan (SAD)
   * Dr Vandana Shiva (Indija)
   * Prof. dr. sc. Marijan Jošt (Hrvatska)
   * Prof. dr Branko Radujković (Crna Gora)
   * Prof. dr Miodrag Dimitrijević (Srbija)
   * Prof. dr Miladin Ševarlić (Srbija)

Prof. dr John Fagan je molekularni biolog koji ima višedecenijsko iskustvo u proučavanju DNK strukture. Godine 1994, materijalno je pomogao Nacionalni institut za zdravlje, sa čak 614,000 dolara, radi unapređivanja sistema zaštite i etike tehnologije. Osnivač je kompanije za testiranje genetički modifikovanih organizama, i autor velikog broja stručnih i naučnih radova.

Dr Vandana Shiva, indijska fizičarka i ekološka aktivistkinja, osnivač je pokreta Navdanya - za očuvanje biodiverziteta i prava poljoprivrednika. Osim toga, direktor je Istraživačke fondacije za nauku, tehnologiju i prirodne resurse. Aktivno učestvuje u kampanjama protiv GM tehnologije, a dobitnik je velikog broja nagrada: Pellegrino Artusi Award 2000, John M. Berry Sr. Leadership Award, Medal of the Presidency of the Italian Republic, The Golden Plant Award.

Prof. dr. Sc. Marijan Jošt, genetičar i oplemenjivač bilja, čiji su stručni radovi i projekti usko povezani sa temom genetičkog inženjeringa, ekonomije i tehnologije, oplemenjivanja poljoprivrede i očuvanja životne sredine. Neki od projekata u kojima se istakao kao lider i organizator su: Istraživanje hibridne pšenice, International Wheat Restorer Germplasm Screening Nursery, Maintaining genetic variability of wheat throughout composite cross population, and it's improvement by recurrent selection, Oplemenjivanje pšenice za održivu poljoprivredu, Nova sorta za održivu poljoprivredu, Ekonomska, tehnološka i ekološka vrijednost održive proizvodnje pšenice.

Prof. dr Branko Radujković, profesor Univerziteta Crne Gore, i radi kao predavač pri odeljenju za biologiju. Školovao se u Francuskoj (Universite de Perpignan), dok je opseg tema kojima se bavi: biologija i biotehnologija, (evolucionarna) parazitologija, protozoologija, ekologija.

Prof. dr Miodrag Dimitrijević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i jedan od vodećih univerzitetskih agronomskih stručnjaka. Specijalizirao je citogenetiku i molekularnu genetiku pšenice, na Missouri State University - Columbia. Autor je i koautor 175 stručnih i naučnih radova, kao i priručnika "Genetički modifikovani organizmi - pitanja i dileme", a nosilac je i titule nacionalnog koordinatora za European Cooperative Programme for Plant Genetic Resources.

Prof. dr Miladin Ševarlić, agroekonomista, profesor i šef Katedre ekonomske poljoprivrede i tržišta na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Bio je predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, a 2012. godine, postao je dobitnik Vukove nagrade koja se dodeljuje za "naročite rezultate" ostvarene u stvaralačkom radu iz oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Svim predstavnicima medija je omogućeno uzimanje izjava ili realizacija intervjua pre i za vreme održavanja konferencije.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg