Srbija želi da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

15. јун 2010.
BEOGRAD, 15. juna 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je u utorak u Beogradu da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU nije dovoljna, jer Srbija želi da dovrši saradnju sa Haškim tribunalom.

"Srbija je na osnovu onoga što danas čini dobila pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, što je rezultiralo ratifikacijom ŠP sa EU. Ali to nije dovoljno, jer Srbija želi da dovrši saradnju sa Hagom, i svi oni koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti moraju se naći pred sudom i moraju odgovarati za tako velike zločin", istakao je Tadić.

Tadić je na konferenciji za novinare posle susreta sa predsedavajućim Doma naroda Parlamenta BiH, Sulejmanom Tihićem naveo da će Srbija sve učiniti da uhapsi poslednje optužene pred Haškim tribunalom - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Srpski predsednik je ocenio da je to i pretpostavka pomirenja naroda na Zapadnom Balkanu.

"Iako smo 90-tih godina prošlog veka bili uronjeni u strašne ratove i zločine, iako im možda nismo lično doprineli, mi danas šaljemo poruku čitavoj Evropi i svetu da je prostor Zapadnog Balkana prostor pomirenja, trajnog mira, da je to prostor i politički i geostrategijski koji želi da bude integrisan u EU", rekao je Tadić.


Извор[уреди]