Srbija će i dalje koristiti satelitske snimke

Извор: Викиновости

28. мај 2010.
BOR, 28. maja 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak u Boru da će Srbija i dalje koristiti satelitske snimke, jer njene snage nemaju pristup kopnenoj zoni bezbednosti.

"Srbija će i u narednom periodu koristiti satelitske snimke kako bi u slučaju terorističkih dejstava mogli da pravovremeno reagujemo u kopnenoj zoni bezbednosti i pravovremeno zaštitimo naše građane," rekao je Tadić tokom obilaska Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor".

On je objasnio da zbog Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova, snage Srbije nemaju pristup kopnenoj zoni bezbednosti i da će se iz tih razloga sateliti angažovati i u budućnosti. "To nije ništa neprirodno, jer se pored ekonomskih, naša zemlja suočava i sa bezbedonosnim izazovima", naveo je Tadić. Predsednik Srbije je rekao da je naložio da se sa slučaja "satelit" skine oznaka tajnosti.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je u petak da je Vlada Srbije odlučila da skine oznanku tajnosti sa svih dokumenta o zakupu izraelskog satelita. Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, on je kazao da će ti dokumenti biti dostpuni javnosti.


Извор[уреди]