Srbi traže hitno sprovođenje Deklaracije o Kosovu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

31. јул 2011.
Рударе-  (Beta) - Srbi okupljeni na barikadama u mestu Rudare na severu Kosova zatražili su u nedelju da se odmah počne sa sprovođenjem Deklaracije o Kosovu koju je usvojila Skupština Srbije.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je na improvizovanoj konferenciji za novinare održanoj na barikadi, preneo zaključke Štaba za vanredne situacije četiri opštine sa severa Kosova, navodeći da se na barikadama brani Rezolucija 1244 i da je to poslednja linije odbrane te rezolucije.

„Ukoliko ovde posustanemo i dozvolimo da KFOR i takozvane kosovske institucije instaliraju carine i albansku policiju na administrativnim prelazima, bojim se da ćemo izgubiti šansu da odbranimo Rezoluciju 1244“, istakao je on.

Ristić je u ime štaba i građana koji četvrti dan dežuraju na barikadama, pozvao poslanike srpskog parlamenta, državno rukovodstvo, ministre, predsednike političkih partija da dođu na barikade. „Ovde se ne vodi nikakva međustranačka borba, nema politike već je borba za suverenitet države“, naglasio je on.

Predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić Krstimir Pantić, Radiša Milović i Branko Ninić pozvali su srpske predstavnike i međunarodne zvaničnike da dođu na barikade i da u razgovoru nađu najbolje rešenje za probleme na severu Kosova nastale, kako ističu, posle jednostranog poteza Prištine i međunarodne zajednice.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg