Spremno 750 milijardi evra za odbranu evrozone

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

10. мај 2010.
BRISEL, 10. maja 2010. (Beta) - Zemlje Evropske unije su u ponedeljak ujutru u zoru, u Briselu, usvojile hitan istorijski plan za stabilizaciju evrozone mogućim angažovanjem 750 milijardi evra za stabilizaciju jedinstvene valute i svetskih tržišta, tako što bi se tim sredstvima pomoglo onim zemljama evrozone koje bi zapale u budžetsko-kreditne teškoće i našle se na udaru finansijskih špekulanata.

Ministri finansija EU su odlučili da stvore fond od 500 milijardi evra, a Međunarodni monetarni fond je istovremeno saopštio da stavlja na raspolaganje još 250 milijardi evra da bi se povoljnim kreditima i garancijama omogućila potpora onim zemljama koje bi zapale u teškoće i bile žrtve međunarodnih špekulanata, kao što je slučaj s Grčkom, za koju je već bilo odobreno 110 milijardi evra pomoći.

Pošto se procenjivalo da bi se na udaru, iako u manjoj meri, mogle naći i Portugal i Španija, vlade u Lisabonu i Madridu su stavile do znanja da su spremne da preduzmu dodatne mere da u ovoj i idućoj godini smanje budžetske manjkove i javne dugove, koji su probili granice dozvoljene "paktom stabilnosti" evra.

Evropska centralna banka takođe je saopštila da će prvi put otkupljivati u slučaju potrebe javni i privatni dug zemalja evrozone kao i državne obveznice tih zemalja ako bi one zapale u platežne teškoće. U izvorima ministarskog zasedanja EU je isticano da se dalje urušavanje stabilnosti zone evra nije smelo dozvoliti, jer bi samo za spasavanje zemlje veličine Španije, u slučaju "grčkog scenarija", bilo potrebno angažovati najmanje 500 milijardi evra.


Извор[уреди]