Sporazum sa Euleksom ne znači priznavanje Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. август 2009.
Beograd-  (Beta) Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da će sporazum koji će potpisati predstavnici MUP-a Srbije i Euleksa biti od koristi svim građanima Srbije i odbacio ocene da je sporazum direktno priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Sporazum o policijskoj saradnji je usaglašen. Očekujemo da će on biti vrlo brzo potpisan. On predstavlja nastavak saradnje koju je Srbija imala sa UNMIK policijom i to je nešto što donosi korist i dobit svim građanima Srbije, a samim tim i Kosova i Metohije", rekao je Bogdanović u intervjuu agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, potpisivanjem sporazuma nikako neće biti narušena politika države Srbije koja je od samog početka jasna i čvrsta i podrazumena nepriznavanje takozvane države Kosovo i njenih institucija.

"Jedini cilj sporazuma je adekvatna razmena informacija sa Euleksom, a sve u cilju sprečavanja mogućih incidenata i sukoba u Pokrajini. U interesu Srbije je očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji jer nam dosadašnja iskustva govore da su najveće i najčeće žrtve incidenata, nemira i etničkog čiščenja bili upravo pripadnici srpskog naroda", naveo je ministar.


Извор[уреди]