Sporazum o učešću u misijama EU 26. maja

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. мај 2011.
BEOGRAD, 21. maja 2011. (Beta) - Srbija će sa Evropskom Unijom 26. maja potpisati sporazum o učešću u vojnim i civilnim misijama EU, rečeno je EurAktivu u Vladi Srbije.

Sporazum o razmeni bezbednosnih informacija i Okvirni sporazum o uključivanju u civilne i vojne misije u ime EU će potpisati visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) tokom posete Beogradu, a u ime Srbije, kako je i ranije najavljeno, ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, Ivica Dačić i Vuk Jeremić.

Ta dva sporazuma su neophodna da bi srpska vojska i policija mogle da šalju svoje pripadnike zajedno sa vojskama i policijama država članica u misije za očuvanje bezbednosti i sigurnosti u svetu.

Učešće u mirovnim misijama nije neophodno u ovoj fazi evropskih integracija, ali je Srbija, kako je ranije rekla državna sekretarka Ministarstva odbrane Tanja Miščević, sama pokrenula inicijativu da se priključi misijama.

Kako je kazala, Srbija će verovatno prvo učestvovati u misiji Atalanta, misiji borbe protiv pirata u vodama kod Somalije.


Извор[уреди]