Spora primena reforme propisa

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

27. април 2010.
BEOGRAD, 27. aprila 2010. (Beta) - Šef sektora za Sveobuhvatnu reformu propisa Andreja Marušić izjavila je u utorak da nisu sprovedene sve preporuke za pojednostavljenje propisa koje je usvojila Vlada Srbije, iako je istekao rok.

"Zabrinjavajuće je što nišu sprovedene preporuke koje je Vlada usvojila u decembru, a rokovi su bili 1. februar za podzakonske akte, a 31. mart za zakone", izjavila je Marušić u Beogradu na okruglom stolu lista Danas o "giljotini propisa" i konkurentnosti Srbije.

Ona je navela da je sprovedena 31 preporuka od 212 koje su usvojene, odnosno oko 14 odsto, a da sprovođenje nekih preporuka nije ni počelo, jer postoji otpor pojednih ministarstava i regulatnih tela. Marušić je rekla da je previdjeno da se reformom propisa omoguće godišnje uštede za privredu od 200 miliona evra, a da je Vlada usvojila dve trećine, kojima se ostvaruju uštede od 65,3 miliona evra, a ostatak je u fazi usaglašavanja.

Prema njenim rečima, previdjeno je da se "giljotina propisa" sprovodi do 30. juna, a u planu je da se na nivou Vlade formira stalno telo koje će pratiti analizu efekata propisa i sprovođenje strategije regulatorne reforme.


Извор[уреди]