Spomenici iz Hrta možda na listi svetske baštine

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. jun 2012.
Prijepolje/ Srbija (Beta) Takozvano Grčko groblje u prijepoljskom selu Hrta ima velike šanse da bude uvršteno na listu svetske baštine kroz projekat zajedničke nominacije srednjovekovnih nadgrobnih obeležja - stećaka, rečeno je na prezentaciji projekta.

Zajedničku nominaciju pokrenula je Bosna i Hercegovine, u saradnji s ministarstvima kulture Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Bosna i Hercegovina je predložila 22 lokaliteta, Hrvatska dva, a Crna Gora i Srbija po tri.

Jedan od njih je takozvano Grčko groblje u Hrtima kod Prijepolja, dok druga dva obuhvataju arheološka nalazišta na teritoriji opštine Bajina Bašta, rekla je agenciji Beta arheolog i menadžerka projekta Katarina Živanović.

Sve lokacije koje su predložile četiri države Unesko (UNESCO) je prihvatio kao preliminarni predlog, ali je ostalo još dosta posla koji bi trebalo uraditi da bi ti jedinstveni spomenici postali deo svetske kulturne baštine.

Na prezentaciji projekta zajedničke nominacije srednjovekovnih kamenih nadgrobnih obeležja - stećaka, održanoj u Muzeju u Prijepolju, arheolog Maja Đorđević je naglasila da se do sada ukupno 980 lokaliteta u svetu nalazi pod Uneskovom zaštitom i da su sve teži kriterijumi za ulazak nekog kulturnog ili prirodnog dobra na listu svetske baštine.


Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg