Spiskovi osumnjičenih treba da budu javni

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


21. јануар 2011.
BEOGRAD, 20. januara 2011. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić založio se u petak da spiskovi osumnjičenih za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije budu javni, kako bi se, konačno, stavila tačka na sve što je bilo u prošlosti.

"Ko je kriv neka se procesuira. To pitanje treba da se reši kako bi ljudi mogli neometano da cirkulišu i putuju i da bi se znalo ko se sve nalazi na spiskovima", kazao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naveo i da kada je reč o osumnjičenima za ratne zločine, policija postupa po nalogu tužilaštva i sve je u rukama Ministarstva pravde.

Vlasti Bosne i Hecegovine 5. januara su po nalogu Srbije uhapsile hrvaskog vukovarskog veterana Tihomira Purdu, zbog sumnje da je počinio zločine nad civilima u Vukovaru. Purda je u ekstradicionom pritvoru u Bosni i Hercegovini, koji ističe 23. januara, a Srbija bi danas trebalo da podnese zahtev za izručenje.

Tužilaštvo u Osijeku saopštilo je ranije da neće tražiti izručenje Purde koga Srbija tereti za ratne zločine 1991. godine, jer je utvrđeno da nema osnova za pokretanje krivičnog gonjenja.


Извор[уреди]