Пређи на садржај

Specijalna nagrada za Ala Paćina

Извор: Викиновости


5. септембар 2011.
Венеција-  (Beta-AFP) - Američkom glumcu i režiseru Alu Paćinu uručena je specijalna nagrada "Slava filmskom stvaraocu", koju organizatori filmskog festivala u Veneciji dodeljuju za uticaj na savremenu kinematografiju.

Junak serijala „Kum“ na Mostri je u nedelju predstavio film „Saloma“, u kojem se pojavljuje kao režiser i glumac. Paćino je pred projekciju kritikovao svoj film i rekao da „nema predstavu“ koji je cilj želeo da postigne snimanjem te priče. „Nisam znao gde idem. Zbunjen sam“, kazao je o filmu, koji je spoj dokumentarca i igranog filma zasnovan na komadu Oskara Vajlda, biblijskoj priči o Salomi i kralju Herodu koja analizira destruktivnu upotrebu seksualnosti. Paćino u filmu igra samog sebe, kralja Heroda, a u jednoj sceni i Oskara Vajlda. Uloga Salome pripala je američkoj glumici Džesiki Čestejn.

Reditelj je kazao da mu je žao što u filmu nije više istražio život Oskara Vajlda, irskog pisca koji je osuđen na dve godine prinudnog rada zbog „nakaznog ponašanja“. „Mislim da nisam dovoljno pokrio Vajldovu ličnost. Bio je provokator sa velikim umom - retka osoba i veliki umetnik“, kazao je Paćino. Osvrćući se na svoju karijeru - u kojoj je snimio filmove kakvi su „Pasje popodne“ i „Serpiko“, Paćino je rekao da je dugo bio „razapet između“ filma i pozorišta i dodao da nema nikakve planove za budućnost. Moja budućnost? „Ona je prazna“, kazao je.

Извор[уреди]