Specijalan podsticaj Srbiji ka EU

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. октобар 2010.
BEOGRAD, 4. oktobra 2010. (Beta) - Srbija je predugo čekala u procesu evrointegracija i zaslužuje "specijalan podsticaj" na daljem putu ka EU, ocenio je danas ambasador Portugala u Beogradu, Kaetano Luiš Pekito de Almeida Sampario.

"Čekali ste predugo. Vi zaslužejete, neću reći specijalan tretman jer toga nema u EU, već ću reći da imamo mnogo simpatija prema situaciji u Srbiji, kao i da vam treba dati specijalan podsticaj na daljem putu evrointegracija. Sada je došlo vreme za to", rekao je Sampario na predstavljanju knjige "Menjanje Evrope - Istorija EU", autora Dezmona Dinana.

Portugalski ambasador je istakao da je integracija zapadnog Balkana i Srbije, kao "najvitalnije i ključne zemlje tog regiona neprocenjivi deo procesa evropskih integracija", jer se samo njom može dugoročno osigurati mir i prosperitet u Evropi.

Sampario je dodao da je danas Portugal veoma cenjen u evropskoj porodici, jer su na čelu nekih od najviših tela EU upravo Portugalci čemu je prethodila dobra diplomatija i jaka evropska orijentacija, kao i pomirenje sa susedima (Španijom). To bi, po njegovim rečima, bile smernice i za Srbiju.


Извор[уреди]