Solana hoće da prevari građane Srbije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. april 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica optužio je u sredu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solanu za prevaru "jer bi se iz njegove izjave moglo zaključiti kako se on zalaže za Srbiju i da Kosovo ostane u Srbiji, a da sam ja protiv toga".

"Glavni Solanin argument glasi da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju statusno neutralan za Kosovo", naveo je Koštunica u izjavi dostavljenoj Beti i pitao "ako je tačna Solanina tvrdnja šta je onda on u svojstvu zvaničnika EU radio u Prištini kada je ljudima za koje je Srbija raspisala poternice čestitao nezavisnu državu?".

Premijer je pitao i da li je odluka da EU pošalje misiju Euleks za sprovođenje Ahtisarijevog plana kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da li je time sporazum ostao statusno neutralan?

"Da li je priznanjem Kosova od strane 18 država EU prekršen ŠP i da li je posle tog protivpravnog čina ovaj sporazum ostao statusno neutralan? Da li države koje su priznale nezavisnost Kosova kada u svojim parlamentima budu ratifikovale ŠP poništavaju svoju odluku o priznavanju Kosova i vraćaju ga u neutralni status ili ratifikuju sporazum koji važi za prepolovljenu Srbiju bez Kosova", naveo je Koštunica.

Извор[уреди]