Пређи на садржај

Solana: Pobeda Tadića znak da većina Srba želi u EU

Извор: Викиновости


4. februar 2008.
Brisel/ Belgija (Beta) - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u ponedeljak da je pobeda kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića na predsedničkim izborima u Srbiji "znak da većina građana Srbije želi da nastavi putem u Evropu".

"Evropa je vrlo srećna zbog toga i mi ćemo nastaviti da radimo zajedno sa Srbijom i želimo da Srbija što više i što brže nastavi evropskim putem, što je i želja većine naroda", rekao je Solana novinarima i dodao da to znači da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje da li EU namerava da prvo potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, a da tek onda odluči o upućivanju misije na Kosovo, Solana je odgovorio da je taj sporazum već parafiran i da je "na stolu". On je dodao da će danas popodne o tim pitanjima razgovarati s Tadićem.

Solana je istakao da se u EU veruje da će prvi korak ka uključivanju Srbije u EU biti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a potom i kandidatura za članstvo u Uniji.

Извор[уреди]